Щети за над 1 700 000 лв. са нанесли наводненията в Долни чифлик
Щети за над 1 700 000 лв. са нанесли наводненията в Долни чифлик / DarikNews.bg, архив

Хиляди декари земеделски земи и десетки улици и шосета са пострадали от прилива на р. Камчия в началото на месеца и поройните дъждове. Това става ясно от доклада на назначената от кмета на община Долни чифлик Борислав Натов комисия за оценка на щетите.

Залети са 19 090 декара ниви и за тяхното възстановяване ще са необходими 794 400 лв. Парите ще са за отводняване и обработка на земеделските площи, за  семена и  торове. Засегнатите площи основно са в землищата  на  Долни чифлик и селата Венелен, Гроздьово, Горен Чифлик, Старо Оряхово и  Ново Оряхово.

„Придошлата река и пороите са нанесли сериозни щети на пътищата в общината”, обясни шефът на местната Гражданска защита Стефан Василев.  Според доклада на комисията разходите за тяхното възстановяване и за извършените аварийни дейности се изчисляват на 923 704 лв.

Предстоят ремонти на пътната настилка, почистване на затлачени от водата и наносите дерета и водостоци, възстановяване на мостове и други пътни съоръжения. За всичко това тепърва ще се изготвят проекти.

Водната стихия е съсипала много улици  и тротоари в селата Юнец, Венелин, Гроздьово и Долен чифлик. За техния ремонт предстои да бъдат направени  14 проекта. За възстановяване на щетите от наводненията и поройните дъждове общината ще кандидатства за финансиране от фонда за бедствия и аварии.