Четат присъда по делото на Александър Томов
Четат присъда по делото на Александър Томов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийският градски съд днес ще прочете присъдите по делото срещу председателя на Надзорния съвет на ЦСКА и бивш председател на УС на „Кремиковци” Александър Томов и още трима подсъдими.

Делото срещу Томов се гледа за втори път. Пледоариите приключиха ден преди да бъде произнесена присъдата. Прокуратурата поиска 10 години лишаване от свобода за Томов. Александър Томов, Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев са подсъдими за длъжностно присвояване на средства в особено големи размери от металургичния комбинат „Кремиковци”. Прокуратурата поиска и конфискация на цялото имущество на четиримата, както и забрана да заемат административни длъжности. По същото дело през 2009 г. Томов бе осъден на 9 години затвор, но после Софийският апелативен съд отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане.

Прокуратурата поиска 10 години затвор за Александър Томов

В Съдебната палата Томов обяви, че е убеден, че делото ще завърши със стратегически успех за него. „Ясно е, че обвинението е антиконституционно. Ако имаше някакво обвинение още Митал щеше да ни обвини. Умишлено нито един от индийските колеги, които са подписвали тези документи не са поканени като свидетели, а те са десетки души. Второто нещо е, че по никакъв начин няма увреждане на ЦСКА и на Кремиковци. Това са не само законни и правомерни сделки, което се доказва в делото, но това са били и сделки в интерес на дружеството. Най-голямото доказателство е, че имаме окончателни решения на Софийския апелативен съд и ВКС за състоянието на „Кремиковци” в периода до 2007 г., когато ние сме били отговорни за дружеството. Там нещата са безспорни, т.е. нищо ново отпреди седем години. Преди седем години е имало поръчка някой да бъде нарочен за фалита на „Кремиковци” и те са избрали нас. Сега прокуратурата внесе същите неща от пролетта на 2008 г. Фактите са едни и същи, но те твърдят, че това е присвояване, а ние, че са търговски сделки. Те въртят, за да се протака, защото колкото повече се отдалечава във времето, толкова повече се забравят нещата. Изгонването на Митал доведе до срив и тези, които искаха „Кремиковци” се опариха, защото това не беше лъжица за тяхната уста”, каза Александър Томов.

Той подчерта, че атаката успоредно с ЦСКА е била, за да се вдигне повече шум и да се отклони вниманието.

Източник: БГНЕС