Гласувайте за Видин, Монтана или Враца в Най-добрият град за живеене
Гласувайте за Видин, Монтана или Враца в Най-добрият град за живеене / Дарик Враца - архив

За осма поредна година Дарик радио, Dariknews.bg и вестник "24 часа" провеждат националното изследване „Кой е най-добрият град за живеене в България?"

Това не е класация на най-добрите финансови центрове в България, това е анализ на всички малки и големи неща, които превръщат един град в привлекателно място за живеене, за работа и отдих.

От днес, 16 февруари до 10 март всеки може да гласува за своя любим град наофициалната страница на проучването.

Целта на изследването е да установи качеството на живот в големите градове в България, оценени по специални критерии. Градовете се променят, така както се променят и техните жители. По време на изследването репортерите на Дарик радио и "24 часа" анализират и оценяват всичките 27 областни града,в това число Видин, Монтана и Враца.

Създадените критерии са обособени в категории и най-общо описват очакванията на съвременния човек за града, в който живее и работи. Всяка година проучването излиза извън обичайните показатели, като прибавя нестандартни мини проучвания, които съответстват на ритъма на днешния град. Например: къде в града можеш да дегустираш чаша хубаво българско вино, как си съжителстват старата и новата архитектура, какъв е броят на киноекраните и театралните сцени и има ли велоалеи в града, на колко обществени места може да се ползва wi-fi, ефективност на работата на местната администрация, работно време на магазините - все неща, от които модерният човек се интересува.

Проучването често представя много положителни примери от цялата страна, с което организаторите се надяват да повишат желанието на всички да превърнат своя град в по-привлекателно място за живеене. Класацията има амбицията и да показва успешен модел на управление българските градове и той да се превърне в образец на кметовете в България.
Паралелно с това изследване върви онлайн гласуване в интернет, което в годините регистрира изключителен интерес.

Освен призът „Най-добър град за живеене" се връчват грамоти  за: "Бизнес град", "Зелен град", "Красив град",  "Арт град" и други.

 

Следете актуална информация за „Най-добрият град за живеене" и на неговата фейсбук страница.

Можете да гласувате за избрания от вас град тук: http://dariknews.bg/city2014.php