Порoшенко обвини сепаратистите и Русия, че застрашават споразумението
Порoшенко обвини сепаратистите и Русия, че застрашават споразумението / снимка: БГНЕС

Сепаратистките бунтовници в Източна Украйна "атакуват Минските споразумения" като бомбардират цивилно население, заяви украинския президент Петро Порошенко и обвини Русия, че значително е увеличила настъпателните си действия срещу Украйна след подписването на тези споразумения, предаде Франс прес.

Огънят в Източна Украйна спира от 15 февруари

"След това, за което се договорихме в Минск, това не са само нападения срещу цивилни, а и атаки срещу Минските споразумения", заяви Порошенко в Киев, където се срещна с унгарския президент Виктор Орбан.

Порошенко имаше предвид обстрелването с многоцевни ракетни установки "Град" на град Артьомовск, в което вчера загинаха трима души, включително 7-годишно дете.

"Тази нова трагедия засяга един град, който изобщо не бе замесен в текущите военни операции", заяви украинският президент. Артьомовск е под контрола на украинската армия и се намира на над 30 км от фронтовата линия. Министерството на отбраната на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) обаче отрече да е замесено в обстрела на Артьомовск, предаде ТАСС..

"В някои медии се появиха съобщения, че подразделения на опълченци от ДНР са обстрелвали Артьомовск. Специално проверих, най-близката ни позиция е в Логвиново. Това е на около 32 км оттам. Ние физически не сме можели да стреляме в това направление", се казва в изявление на министерството на отбраната на ДНР.

"За жалост след Минските споразумения настъпателната операция на Русия значително се усили. Продължаваме да смятаме, че Минските споразумения са в голяма опасност", заяви Порошенко, цитиран от Франс прес.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Саки също обвини Русия, че продължава да разполага тежко въоръжение в Източна Украйна преди влизането в сила на договореното в четвъртък прекратяване на огъня.

Вчера в боеве в Източна Украйна бяха убити най-малко 28 души, сред които 16 цивилни, сочат данни на украинските власти и на проруските сепаратисти. Прекратяването на огъня трябва да влезе в сила на 15 февруари.

Пълен текст на декларацията за уреждане на ситуацията в Украйна

Петро Порошенко предупреди, че ако утре не настъпи двустранно прекратяване на огъня в Източна Украйна, Киев ще поиска извънредно заседание на Европейския съвет, предаде ТАСС. Порошенко аргументира позицията си с това, че на преговорите в Минск в четвъртък в т.нар. "нормандски формат" канцлерката на Германия Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са представлявали не само своите страни, а са имали мандат от целия Европейски съюз.

Порошенко добави, че разчита на подкрепата на Унгария. Унгарският президент Виктор Орбан заяви, че "разбира важността на прекратяването на огъня и спазването на Минските споразумения".

Източник: БТА