Порошенко: Сепаратистите торпилират Минското споразумение
Порошенко: Сепаратистите торпилират Минското споразумение / снимка: БГНЕС, архив

Сепаратистите в Източна Украйна торпилират съглашението от Минск, обстрелвайки цивилни, алармира украинският президент Петро Порошенко.

"След подписването на съглашението в Минск сепаратистите в източната част на страната продължават с обстрела срещу цивилни, като по този начин торпилират постигнатото споразумение", заяви Порошенко по време на срещата си унгарския премиер Виктор Орбан.

"Ако в нощта на 15 февруари, както е договорено, не бъдат прекратени военните действия, ще поискаме спешна среща на Европейския съвет, тъй като канцлерът Ангела Меркел и президентът Франсоа Оланд представляват не само Германия и Франция, а и целия Европейски съюз", отбеляза украинският президент, цитиран от БГНЕС.

Съгласно Минското споразумение огънят в Донбас трябва да бъде прекратен в 00:00 ч. местно време, като двете воюващи страни трябва да се изтеглят на минимум 50 км помежду им, като въоръжените части и тежката военна техника трябва да бъдат изведени от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа).

След края на преговорите в Минск Порошенко изрази неудовлетворението си от фиксирането на 15 февруари като срок за прекратяване на военните действия. "Ние искахме бойните действия да бъдат прекратени незабавно. Обаче те (руската делегация начело с Владимир Путин) настояваха това да стане на 15 февруари. Веднага след края на преговорите бойните действия от страна на сепаратистите ескалириха".