БСП: Кабинетът да оттегли искането за нов заем от 16 млрд. лв.
БСП: Кабинетът да оттегли искането за нов заем от 16 млрд. лв. / снимка: БГНЕС
БСП: Кабинетът да оттегли законопроекта за огромния заем
78032
БСП: Кабинетът да оттегли законопроекта за огромния заем
БСП: Кабинетът да оттегли искането за нов заем от 16 млрд. лв.
  • БСП: Кабинетът да оттегли законопроекта за огромния заем
  • БСП: Кабинетът да оттегли искането за нов заем от 16 млрд. лв.

БСП поиска правителството да се откаже от предложението си за новия външен дълг от 8 млрд. евро. Социалистите настояха още кабинетът да обясни пред парламента намеренията си за външни заеми и да обоснове конкретната необходимост от тях. От ДПС се присъединиха към критиките на червените с мотива, че това може да доведе до дългова спирала.

Без предварително съгласие за дълга, на 6-ти февруари са подписани договорите за дилърство и за агентство, както и актът за поемане на задължения от България, посочи лидерът на социалистите Михаил Миков в декларация от парламентарната трибуна. По думите му това е сторено без мандат на парламента в нарушение на Конституцията.
„Дълговото финансиране на нарастващ дефицит е изключително опасен път, по който ако една страна тръгне, връщането назад е много болезнено. Увеличаването на дефицита и задлъжнялостта по този начин е безотговорно както спрямо нас, така и спрямо бъдещите поколения", коментира Миков.

За опасността страната ни да попадне в дългова спирала заговориха малко по-късно и Алиосман Имамов от ДПС. „През последните години няма правителство с такава висока цена на мандата на управление", каза Имамов. По думите му има реален шанс към края на мандата, ако правителството го изкара, България да влезе в дългова спирала, което може значително да повиши риска от ликвидиране на финансовата стабилност, с която страната ни се гордее.
Вчера бюджетната комисия в парламента одобри новия заем, а след като първоначално външната комисия не прие предложението, след коригиране на преброяването на гласовете, беше съобщено, че го приема.