Борисов се срещна с президента на Франция Франсоа Оланд
Борисов се срещна с президента на Франция Франсоа Оланд / снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с президента на Френската република Франсоа Оланд. Двамата са в Брюксел за участие в заседанието на Европейския съвет.

В рамките на разговора си премиерът Борисов и президентът Оланд обсъдиха постигнатата договореност в Минск за прекратяване на огъня в Източна Украйна и намирането на мирно решение на конфликта. Беше отбелязано, че има реална възможност за подобряване на ситуацията в Украйна, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министър-председателят Борисов и президентът Оланд обсъдиха и темите от дневния ред на заседанието на Европейския съвет, сред които борбата с тероризма. Очаква се държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС да приемат изявление, насочено към защита на основните общоевропейски ценности и противодействие на тероризма.

По време на разговора, предхождащ заседанието на Европейския съвет, френският президент потвърди пред премиера Борисов, че ще присъства на изложбата „Епопея на тракийските царе - Археологически открития в България”, която ще бъде открита през април в музея „Лувър” в Париж. Над 1628 експоната от 17 български музея ще бъдат изложени в залите на „Лувър”.

Предстоящото посещение на Оланд у нас ще бъде третата визита на френски държавен глава от 1989 г., когато България бе посетена от покойния вече Франсоа Митеран. През 2007 г. в България дойде бившият френски президент Никола Саркози, а през есента на 2009 г. Бойко Борисов посети Париж - това бе едно от първите му посещения в чужбина в качеството му на министър-председател.