САЩ приветстваха мирното споразумение в Минск
САЩ приветстваха мирното споразумение в Минск / снимка: Guliver/Getty Images

Белият дом заяви, че постигнатото днес в Минск споразумение за прекратяване на огъня в Украйна е потенциално значителна стъпка напред, но отбеляза, че тежкото въоръжение трябва да бъде изтеглено от региона и призова Русия да изтегли войниците и техниката си, предаде Ройтерс.

"Истинската проверка на днешното споразумение ще бъде в неговото пълно и недвусмислено прилагане, включително трайно прекратяване на бойните действия и възстановяване на контрола на Украйна над границата й с Русия. САЩ са особено обезпокоени от днешното ескалиране на боевете, което е в разрез с духа на споразумението", се казва в изявлението на Белия дом.

Съединените щати може да смекчат санкциите срещу Русия, ако споразуменията за уреждане на конфликта в Украйна се спазват, коментира и американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

В писмено изявление Кери подчерта, че САЩ „ще съдят ангажираността на Русия и сепаратистите (за постигане на мир) по техните действия, а не по думите им”. Съединените щати са готови да обмислят смекчаване на санкциите, когато двете споразумения от Минск - от септември и днес - бъдат изпълнени изцяло, посочи той.

Източник: БТА