Цацаров: Ще има обвинения по разработката „Червеи
Цацаров: Ще има обвинения по разработката „Червеи / снимка: БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че ще бъдат повдигнати обвинения по операцията "Червеи". Пред журналисти Цацаров посочи, че тепърва ще се разследва дали в случая са били изнесени данни от МВР и какъв е обемът им.

Главният прокурор заяви, че действията на прокуратурата няма да останат скрити
за обществото.

Владимира Янева подписала разрешенията за СРС-та за „Червеи"

На първо място най-малкото е налице законово нарушение в начина, по който е образувано въпросното оперативно дело, добави Цацаров. На второ място налице са закононарушения във възможността да се даде разрешение за използване на специални разузнавателни средства по отношение на компютърна информационна система, посочи главният прокурор.

Цацаров заяви, че в момента се разпитват всички по цялата верига, свързана с образуването на оперативното дело. По думите му скритите цели на това оперативно дело могат да бъдат две.

Първата е търсене на хора, които осъществяват нерегламентирано проникване. Според Цацаров обаче в случая не трябва да се използва този процесуален способ. Другата скрита цел може да бъде създаването на законова форма за проникване в информационни масиви. Ако това е така, това е много лошо, коментира главният прокурор.

Борисов: Щом на Цветанов му дадоха 4 години, за „Червеи" трябва да им дадат по 400

Сотир Цацаров каза, че длъжността на този, който е извършил законовото нарушение в случая няма да има никакво значение за прокуратурата. Той добави, че преценката дали и как ще бъдат повдигнати обвинения ще бъде взета в много кратък срок.

Основният проблем на закона е упоритото нежелание да бъде създаден класифициран електронен регистър на СРС, посочи главният прокурор. По думите му заявителите нямат практически интерес от създаването на подобен регистър, защото това би означавало железен контрол. Това означава, че неща, като тези които разследваме сега, просто няма как да се случат, посочи Сотир Цацаров.

Източник: БТА