Предлагат примирие в Украйна от 14 февруари
Предлагат примирие в Украйна от 14 февруари / снимка: Guliver/Getty Images

Документ, видян от Ройтерс от преговорите за украинската криза, предлага страните да се съгласят да спрат сраженията в Източна Украйна.

Условията са спиране на огъня от 14 февруари, изтегляне на тежкото въоръжение и създаването на зона за сигурност, уточнява БГНЕС.

Не е ясно дали документът, открит в двореца, където се провеждат преговорите между лидерите на Франция, Германия, Украйна и Русия е финалното споразумение или само дискусионен документ.

Озаглавен е "Пакет мерки за прилагане след споразумение в Минск". Документът също така призовава за пълен контрол върху границите с Русия от Украйна до края на 2015 г. и оттегляне на чуждестранните войски.

Преговорният маратон в "нормандски формат" в Минск, продължи над 12 часа и трябва да завърши с подписването на документ за уреждане на обстановката в Украйна, съобщи пред ТАСС дипломатически източник, близък до преговорите.

Документът, който ще бъде подписан от президентите на Русия, Украйна и Франция и канцлерът на Германия, ще включва най-малко десет пункта, допълва БТА.

"Не е важно как ще се нарича този документ - декларация или изявление, но се предполага, че в него ще бъдат посочени конкретни мерки за уреждане на обстановката, примерно 12-13 пункта", заявил източникът.