Цветлин Йовчев за „Червеи: Това е гнусна лъжа
Цветлин Йовчев за „Червеи: Това е гнусна лъжа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Тази гнусна лъжа, която се разпространяваше през последната седмица, лъсна и стана ясно, че не са подслушвани протестиращи".

Това каза в „Здравей, България" по Нова телевизия Цветлин Йовчев, бивш министър на вътрешните работи на въпрос имало ли е разработка „Червеите".

По думите му вътрешният министър Веселин Вучков е бил наясно, че това е лъжа, но умишлено е направил такова внушение.

„Вучков е бил с ясното съзнание, че не е имало подслушване на протестиращи", категоричен беше Йовчев. Той допълни, че такива хора нямат място в политиката. „Кой ще има доверие в министъра на вътрешните работи от тук насетне, след като си позволи да направи това. Аз, като гражданин, ще имам съмнения, че той манипулира информацията", каза още бившият вътрешен министър и добави, че няма причини, които могат да оправдаят това поведение.

Според Йовчев не може да се подслушва информационен масив. „Можете ли да следите купчина вестници? Можете да следите дали някой от екипа ви не ги ползва неправомерно. Подвеждат министър-председателя, за да не ги питат защо една седмица заблуждават, че са подслушвани протестиращи", каза още той.

Йовчев заяви още, че са търсени къртици - хора, които са изнасяли информация от структурите на МВР навън. „Става въпрос за хора, които са се облагодетелствали, но няма политически скандал", разясни още той.

„За да се стигне до заключенията, направени в доклада на Цветлин Йовчев, значи са събирани някакви доказателства срещу протестиращите. Как са събирани те, на базата на каква информация?", попита от своя страна Иво Божков, участник в протестите срещу кабинета „Орешарски".

Бившият вътрешен министър беше категоричен, че всичко е събирано на основата на явни източници и на основата на анализи.

Източник: Novanews.bg