Борисов: Протестиращи не са подслушвани, субектът на подслушване е система
Борисов: Протестиращи не са подслушвани, субектът на подслушване е система / снимка: БГНЕС, архив

Протестиращи, в сегашния вид на разработката, която е правена, не са подслушвани. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод получените доклади по операция "Червеи" и срещата с главния прокурор Сотир Цацаров.

По думите на Борисов нарушенията са много по-тежки и са свързани със сроковете в издаденото разрешение за подслушване, както и със субекта на подслушването.

Борисов: Докладите на МВР по операция „Червеи" са притеснителни

За пръв път чувам за такава възможност, субектът на подслушване е информационна система, а не физическо лице, коментира премиерът. Запитан дали това не е мобилен оператор, електронна кореспонденция или Фейсбук, той каза, че е "много по-сложно и по-дълбоко" с обяснението, че повече от това не може да каже.

Бойко Борисов даде за пример разрешения за подслушване от времето на министър Петканов, когато изрично е трябвало да се посочи колко време е слушан телефонът и какви са резултатите, при максимален срок от шест месеца. Тук близо 300 дни е
подслушвано, истински се надявам главният прокурор и прокуратурата да е безкомпромисна, защото това е грубо нарушение, каза той.

Запитан ще поиска ли на това основание, макар и временно отстраняване на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, премиерът каза, че "той няма нищо общо с това".

В отговор на въпрос не търси ли кабинетът възмездие за делата за подслушване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, премиерът каза, че не правителството е сезирало прокуратурата за този случай и тя отдавна работи по него.