Защо думата контрабанда означава против бандата?
Защо думата контрабанда означава против бандата? / Thinkstock/Getty Images

Контрабандата е нелегално пренасяне на стоки, оръжие, не се плащат акцизи, такси и така нататък. Контра означава обратно на нещо, противоположно. Банда - обществено зловредна престъпна група от лица, шайка. При тези разсъждения излиза, че контрабанда е нещо положително, против бандата, шайката.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

За контрата сте абсолютно прав. Контра на латински значи против - контрафиле, контрапротест, контраатака. Дори като се бръсне човек наобратно си удря една контра, за да му е по-гладка кожата. Бандата обаче е малко по друга работа. Не е задължително да е зловредна престъпна група, може само да е група. Може да са музиканти, бенд. Думата идва от старонемски и значи буквално обединение, съюз, бенд. Така излиза, че Бундестагът е място за банди. Всъщност точно така си е. В известен смисъл партиите са си банди. Самата дума произлиза от тънка ивица, парче плат. И до ден днешен bandage в английския има значение на ивица плат, превръзка, оттам бандаж, бандана, бандера за знаме. И не на последно място бандерол, което е някаква лентичка, арантираща нещо. И вие сега ще си кажете: Аха, ето значи каква е работата. Контрабанда трябва да е контрабандерола, тоест нещо, което няма бандерол. Но не и това.

Преди да разкрием истината, само да уточним ,че думата банда в българския език идва по много любопитен път. Бяхме тръгнали да ви разказваме, че бандата е парче плат, което е използвано, за да се отличават определени групи една от друга, да формират общности. Тези общности са носели въпросното парче плат, затова са банда- хората на определеното парче плат. Бандите може да са много праведни, но може и да са пълни гадняри. Проблемът е, че думата бандит не произлиза от банда. И сега много ви изненадахме, предполагаме. Как така бандит да не произлиза от банда. Той или ще член на някаква група или ще се нарича бандит, защото си прикрива лицето с парче плат, за да не го познаят. Но ако ви прави впечатление , музикантите в един бенд или в една банда не се наричат бандити. Тук отново е намесен немския език, макар че думата я имаме от Средновековието по италианска линия.

Банда и днес означава забрана, заповед, законово нареждане. В свещената Римска империя престъпниците са били бандвани. Както ако направите нещо некултурно във фейсбук и ви докладват, получавате бан. Така бандит означава забранен, незаконен, отстранен е. Думата бандит, бандитизъм малко незаконно обаче превзема думата бенд, банда в нашия език. В другите езици не точно така. Но при нас ние сме ги свързали двете неща, защото ни се струва логично, та те звучат по един и същи начин. Сега да се върнем на контрабандата. Както се досещате думата е стара и не става въпрос за нещо, което е против групата или парчето плат, а против забраната, против закона, против бана-контрабана.

Такава е историята на тази дума, която доста контрабандно се опитва да се намести в думата банда, а тя пък по най-бандитски начин е превзета от думата бандит. Но в единият случай става дума за закон, а в другият за парче плат. А контрата си е контра. И за да не сте контра слушайте Питанка.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате