Вицепремиерът Дончев: Бедствията ни учат да строим по-добре
Вицепремиерът Дончев: Бедствията ни учат да строим по-добре / снимка: Ева Тошева, Дарик радио Пловдив
Вицепремиерът Дончев: Бедствията ни учат да строим по-добре
77760
Вицепремиерът Дончев: Бедствията ни учат да строим по-добре
  • Вицепремиерът Дончев: Бедствията ни учат да строим по-добре

Вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на отбраната Николай Ненчев пристигнаха днес в Смолян заради бедственото положение.

Според вицепремиера и министър по еврофондовете трябва да преосмислим целия начин, по който се гради инфраструктурата. „Промените в климата не са теоретична тема, а са факт. Всички норми, по които градим, пътища, мостове, отводнителни съоръжения, всякакъв вид инфраструктура, които градим, трябва да бъдат преосмислени, за да бъдем готови за подобни стихии. Всички бедствия, които се случиха през последните години, ни научиха да работим по-добре, трябва да се научим да строим по-добре”, каза Дончев.

Министърът на отбраната Николай Ненчев изрази готовност за увеличение на ресурса от хора и техника за справенето с бедствената ситуация. „Ако има нужда, можем да реагираме в рамките на няколко часа и да увеличим бройката на хората и включително да участваме с необходимата техника. На място сме, съпричастни сме, оказваме помощ във всяко едно отношение”, каза Ненчев.

Смолянският кмет Николай Мелемов обяви тази сутрин бедствено положение заради прелелите реки Черна и Бяла, които заляха жилищни сгради в града и промишлената зона на квартал „Устово”.

По-късно областният управител Недялко Славов обяви бедствено положение за цялата област Смолян. Девинският кмет Цветалин Пенков също обяви бедствено положение заради прекъснатия път до Триград. Частично бедствено положение обяви и доспатският кмет Антим Пържанов.