Села в Кърджалийско откъснати от света, язовирите „Кърджали” и „Студен кладенец” с отворени преливници
Села в Кърджалийско откъснати от света, язовирите „Кърджали” и „Студен кладенец” с отворени преливници / netinfo

Две села в Кърджалийска област, в които живеят около 600 жители, бедстват след падналите обилни дъждове. Това са селата Софийци и Нановица. Мостът, който осъществява връзката на село Софийци с останалия свят е залят, а засега няма алтернативни пътища. Подобна е ситуацията с района на село Нановица, където пък живеят около 450 човека. Заради наводнение е непроходим в двете посоки и изхода на Кърджали към Хасково през ОЦК. Населените места с прекъснато електроподаване са над 20, а екипи на електрозахранване работят непрекъснато за отстраняване на повредите.

Това стана ясно на свиканото спешно заседание на Кризисния щаб към областния управител Илия Илиев, в което участие взе и народният представител Цвета Караянчева. Ще търсим алтернативни маршрути, за което имаме потвърждението за съдействие на всички държавни структури на територията на областта, каза Илиев. По думите му в готовност за реакция е и жандармерийска високопроходима техника, но според него дори и тя би се затруднила с придвижването до бедстващите.

Няма условия за обявяване на бедствено положение в област Кърджали, за което е необходимо според закона поне две общини в региона да са заявили подобно намерение, обобщи областният управител Илия Илиев по време на заседанието на свикания спешно кризисен щаб и допълни, че поддържа постоянна връзка с кметовете на населени места.

Количеството на валежите в област Кърджали надхвърли 200 л/кв.м. Най-високи нива са отчетени на територията на община Кирково – 210 л/кв. 

Според областния управител ситуацията с увеличения воден поток по каскадата „Арда” е под контрол. Две от преливните клапи на язовир „Кърджали” и всичките 9 на язовир „Стеден Кладенец” са отворени, докладва по време на заседанието началникът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Христо Тодоров. По думите му на  територията на област Кърджали преливат почти всички микроязовири.

 

От Областно пътно управление докладваха, че към 15 часа са затворени 3 пътни участъка заради свлачища и нарушена пътна настилка. Това са Кобиляне - Брезен - Боровица при Брезен, Крумовград - Студен кладенец - Хасково при Студен кладенец и Момчилград - Нановица - Гургулица.