Няма опасност участниците в Сдруженията за саниране да загубят апартаментите си
Няма опасност участниците в Сдруженията за саниране да загубят апартаментите си / МРРБ
Няма опасност участниците в Сдруженията за саниране да загубят апартаментите си
77756
Няма опасност участниците в Сдруженията за саниране да загубят апартаментите си
  • Няма опасност участниците в Сдруженията за саниране да загубят апартаментите си

Няма опасност хората, които се включат в Сдруженията за безплатно саниране на блокове, да загубят апартаментите си. Сдруженията, които ще се създадат, за да кандидатства дадена кооперация по програмата за безплатно саниране, са целеви и нямат правомощия да се разпореждат със собственост и да определят дали някой има задължения към местната хазна. Това заяви във Варна регионалният министър Лиляна Павлова. В препълнената зала „Пленарна” на общината тя запозна варненци с процедурите и начините за кандидатстване по програмата за саниране.

„Искам да отговоря на някои спекулации, които се появяват от наши опоненти в последно време. Отправям апел към гражданите да не вярват на тези листовки, които се разпространяват, и в които се съобщава как се застрашава частната собственост на участващите в регистрираните сдружения. Никой не може да засегне частната собственост на гражданите, тя е неприкосновена. Няма как даден апартамент да бъде отнет само заради това, че е кандидатствал да получи от държавата безвъзмездно 100% финансиране”, обясни Павлова.

Тя допълни, че именно, за да няма спекулации и да се защити правото на неприкосновена частна собственост, в изискванията за кандидатстване е посочено, че трябва всички живеещи в кооперацията да са съгласни. Документи могат да подават всички панелни или строени по индустриален способ блокове, в които живеят повече от 36 семейства. Във Варна на изискванията отговарят близо 900 блока. Всички желаещи могат да подават документи в районните кметства от утре.

В програмата е заложено в кооперациите, които се отопляват с парно, да бъдат подменени вертикалните тръби. Павлова уточни, че паралелно с това тези блокове, които имат желание да преминават на индивидуално отчитане, могат да го сторят, като ще се финансира смяната на вертикалните с хоризонтални щрангове. За да се случи това е нужно цялата кооперация да е свързана с Топлофикация и да има 100% съгласие от живеещите.

Министър Павлова увери, че няма да има проблем блокове, които нямат алтернативен източник на електроенергия, да кандидатстват по програмата: „Кооперации, които не са вързани към „Топлофикация” и нямат достъп до газопровод, какъвто беше случаят с кв. „Меден Рудник” в Бургас и няколко квартала във Варна, няма да бъдат дискриминирани от участие. Отоплението на апартаменти на ток е най-неефективно, защото е най-скъпо. Затова за подобни сгради ще се предложи алтернатива, за да се постигне съответният клас енергийна ефективност. Обследването ще покаже какви са възможностите и системата, по която ще се отоплява дадената кооперация”