Министър Петкова: Увеличаването на цената на тока не е панацея за излизане от ситуацията
Министър Петкова: Увеличаването на цената на тока не е панацея за излизане от ситуацията / снимка: БГНЕС

Увеличаването на цената на тока не е панацея за излизане от ситуацията. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в „Седмицата" на Дарик.

Към настоящия момент такава необходимост не е налице, допълни Петкова.

„Националната електрическа компания е дружеството, което ще прецени и ще поиска, може би, в един момент определена цена от ДКЕВР така, както предвижда нормативната уредба. Смятам, че увеличаването на цената на тока не е панацеята за излизане от ситуацията. НЕК и Българският енергиен холдинг, като едноличен собственик на капитала в НЕК, са органите, които трябва да направят този анализ и съответно ако е налице необходимост, да внесат искане в ДКЕВР. Към настоящия момент смятам, че такава необходимост не е налице", добави министър Петкова.

Тя коментира и резултатите от проверката на „Енерго-Про" от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като уточни, че се надява да има отговори на въпросите на срещата, която предстои с ЕРП-тата на 3-ти февруари.

„От страна на „Енерго-Про" са налице нарушения на общите условия, които те имат. Те са имали ангажимент да уведомят абонатите си за такова извънредно отчитане - нещо, което те не са направили. Заявили са един график, който към настоящия момент не е спазен. Той е нарушен с това извънредно отчитане през януари. Доста са въпросителните. Надявам се на тази среща да си дадем отговор на голяма част от въпросите", каза още министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Цялото интервю с министър Теменужка Петкова чуйте на Radio.Dariknews.bg