Депутати искат по-тежки наказания за катастрофи
Депутати искат по-тежки наказания за катастрофи / Дарик Пловдив

По-тежки наказания за водачи на превозни средства, употребили алкохол, предвиждат промените в Наказателния кодекс, предложени от група народни представители от ГЕРБ, един от които е бургаският депутат Иван Вълков. Целта е ограничаване на тежките инциденти на пътя, отнемащи в определени случаи и човешки живот. Той коментира гласуваните на първо четене изменения на закона по този начин:

„В момента при шофирането с концентрация на алкохол над 1,2 промила, се наказва с до 1 година затвор. Промяната е то да бъде от 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева. В случай, че лице бъде хванато повторно да шофира под влияние на алкохол, след влязла в сила присъда за същото деяние, наказанието да стане от 1 до 5 години затвор, а глобите да са от 500 до 1500 лева.

За шофиране след употреба на наркотици, което сега се наказва с до 2 години затвор, предложението е за наказание от 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба“. Вносителите са предложили и нова алинея към член 343б от Наказателния кодекс за завишено наказание за повторно шофиране след употреба на наркотици - 1 до 5 години затвор и отново глоба от 500 до 1500 лева.