Набират средства за разширяване на горнооряховската църква Св. Трисветители
Набират средства за разширяване на горнооряховската църква Св. Трисветители / снимки: Пресцентър - Община Г. Оряховица

Идеен проект за преустройство на църквата „Св. Трисветители” в Горна Оряховица бе представен в деня на храмовия празник. Проектът предвижда разширяване на храма, изграждане на две симетрични камбанарии, едната от които ще бъде действаща. В разработката е заложено също обособяване на детски кът в двора на църквата, подходи за хора с увреждания, за да им се осигури достъп до храма, изграждане на чешма и озеленяване на двора.

„Храмът е малък и трудно побира хората, особено на празничните служби. След преустройството, сградата ще се разшири и ще може да събира поне 150 човека”, уточни предстоятелят на църквата отец Зоран Мамучевски. Преустройството на храма ще бъде на стойност между 50 и 60 хил. лв. „Надяваме се, че с помощта на Общината, дарители и гражданите, скоро ще успеем да съберем необходимите средства. Разчитаме много на фирмите да помогнат със строителни материали. Вече е открита и банкова сметка за преустройството на храма, така че можем да кажем, че днес стартира и кампанията за набиране на средства”, каза още отец Зоран.

Набират средства за разширяване на горнооряховската църква "Св. Трисветители"
netinfo


В деня на Св. Трисветители днес в храма четирима свещеници отслужиха празнична литургия и петохлебие. Осветен бе курбан, който след службата бе раздаден за здраве и благоденствие на миряните. На празничната служба в храм „Св. Трисветители” присъстваха кметът инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Йорданка Кушева и секретарят на Общината Анелия Димитрова.

Банкова сметка в СИБАНК за набиране на средства за преустройство на църква „Св. Трисветители”:
BGN: BG76BUIB98881042231100
BIC: BUIBBGSF