25 хитови плажа чакат концесионер
25 хитови плажа чакат концесионер / снимка: БГНЕС

Двадесет и пет плажа, които са предпочитани от летовниците, ще бъдат предложени за концесия, тъй като в момента нямат стопанин, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Ако отново към тях не бъде показан интерес, правителството има резервен вариант

Процедурите по концесиониране ще започнат още през февруари, за да не се губи ценно време, уточни министърът. „Тези процедури ще бъдат проведени като инициатива и одобрение от Министерския съвет до края на февруари. До края на другата седмица започва процедурата по междуведомствено съгласуване. „Нашата цел е макари и в доста стеснени срокове през юни да имаме избран концесионер", каза Павлова.

При забавяне, липса на интерес или какъвто и да е провал на процедурата, кабинетът се е застраховал, каза Лиляна Павлова. Ще бъдат обявени и процедури за отдаване под наем на общо 25 морски плажа, за да се гарантира, че ако по някакъв начин текущите концесии не бъдат успешно реализирани, има наематели, които да имат договор и ангажимент да създадат организация - спасители, медицинска помощ и почистване, на тези плажове. Процесът ще бъде реализиран в периода март-април, каза Павлова.

А от следващата година за плажовете ще отговаря новосъздаденото министерство на туризма, тъй като в момента то все още не е окончателно и стабилно структурирано.