Владислав Методиев с бронзов медал от престижния Дейвид Шулц, сребро за Александър Костадинов
Владислав Методиев с бронзов медал от престижния Дейвид Шулц, сребро за Александър Костадинов / БФБ

Спортист №1 на Кюстендил Владислав Методиев спечели бронзов медал от силния международен турнир по борба "Дейвид Шулц" в САЩ. Другият кюстендилец Александър Костадинов, отличаван два пъти в анкетата на Дарик радио се окичи със сребърното отличие, като контузия го спря от борба на финала със съотборника му Иво Ангелов.
Злато, сребро и два бронзови медала спечелиха националите ни по класическа борба на престижния турнир „Дейвид Шулц" в Колорадо Спрингс (САЩ). Вторият бронзов медал е за Константин Стас. Момчетата, водени от Армен Назарян и помощника му Милчо Радуловски, се наредиха трети в отборното класиране с актив от 19 точки.
Лидер е тимът на Казахстан с 49 точки, следван от отбора на домакините „Минесота" с 25 точки.
В българската категория- до 59 кг, до финала стигнаха Иво Ангелов и Александър Костадинов. Настоящият № 1 в Европа обаче се отказа от битката поради контузия. Преди това, Ангелов срази Дмитрий Ряпчински (САЩ) с 8:0, японеца Шинобу Ота с 5:3, а на полуфинала разби Райън Манго (САЩ) с 9:0.

Костадинов пък се наложи над Тригас (САЩ) с технически туш - 14:5, а след това надви и Спенсър Манго (САЩ) с 2:1, с което взе реванш за българската загуба миналата седмица, допусната от Иво Ангелов, по време на двустранната среща между янките и Отбора на света. На полуфиналите Костадинов спечели след 9:9 срещу казаха Мирамбек Аинагулов, информира сайта на Българската федерация по борба.

Владислав Методиев (98 кг), европейски вицешампион от 2013 г. стартира с победа срещу Ланс Катчард (САЩ) с 6:2, но в следващия кръг падна от представителя на домакините К.Уилямс с 0:8. После в репешажите Методиев победи след отказване Елис Гури, наложи се над японеца Масаки Шикия със 7:1 и американеца П. Гонаридис с 2:0, а в малкия финал се пребори с Джон Вечер (САЩ) с 2:1 точки и спечели бронзовото отличие.

Гури пък стартира със загуба от Йерулан Искаков (САЩ) с 2:11, след това взе убедителна победа срещу мексиканеца Лейва Йепез с 8:0, а в следващата си среща с Владислав Методиев се отказа.

С бронз се окичи и бесарабският българин Константин Стас (66 кг). Илиян Георгиев (75 кг) претърпя поражение в репешажите от бронзовия медалист от Мондиал 2014-а Бишек (САЩ) с 2:1.
Днес на турнира стартират националите ни в свободния стил, а утре са жените, където ще се бори Евелина Николова.