Министър Горанов очаква излишък в януарския бюджет
Министър Горанов очаква излишък в януарския бюджет / снимка: БГНЕС

Между 400-500 милиона лева повече ще постъпят в българския бюджет този месец в сравнение с януари 2014-та, заяви финансовият министър Владислав Горанов в Пловдив. По думите му, сумата е значителна на фона на общата приходна част и е много вероятно за първи път от 2009-та година насам януарският бюджет да бъде на излишък.

Горанов сподели, че е оптимист за това как върви изпълнението на бюджета, тъй като благодарение на всички правителствени служби и съдействието на българската прокуратура държавата успява да подобри събираемостта. Очаква се през първия месец на тази година приходите да бъдат с между 400 и 500 млн. лв. повече в сравнение с януари 2014-а.

„Това е значителна сума на фона на общата приходна част на бюджета", подчерта Горанов. По думите му е много вероятно според оценките бюджетът за януари да бъде на излишък за първи път от 2009 година насам.

„Това е добра новина, добра тенденция, показва, че усилията, които правим са в добра посока и резервите, скрити в сивата икономика, трябва да бъдат извадени", каза финансовият министър.

В коментара си относно проблемите с пенсионните фондове Горнаов каза, че след като се води дебат по темата, значи истината рано или късно ще излезе наяве. Той отбеляза, че когато се говори за милиарди спестени средства, трябва да сме чувствителни.