Социалистите не подкрепиха бюджета за 2015 г.
Социалистите не подкрепиха бюджета за 2015 г. / DarikNews.bg

Основната опозиционна сила в местния парламент на Габрово излезе с позиция по повод бюджета на Общината за 2015 г.:

“Ние общинските съветници от БСП, водени от интересите на жителите на Габрово, убедени, че Бюджетът на една община е най- важното решение определящо развитието й, заявяваме, че няма да подкрепим проекта за Бюджет на Община Габрово, предложен ни от кмета Таня Христова. Тази наша позиция е социално осъзнато, икономически аргументирано и мотивирано решение, а не емоционално политическо говорене.

Въпреки дадената заявка, че Бюджет 2015 е бюджет на устойчивото развитие, ние считаме, че това е бюджет на статуквото, на неясните цифри, не даващ предложения и решения за справяне с най – големите проблеми на общината, без ясни цели и приоритети. Не осигуряващ развитие на нито един социален и икономически сектор.

Това е поредният бюджет, фокусиращ се върху инфраструктурни обекти в централна градска част, пренебрегващ кварталите и населените места в общината. Без яснота как бяха определени приоритетните обекти, включени в инвестиционната програма.

С предвидени само 60 000 лева за 133 населени места, които по никакъв начин не са достатъчни за преодоляване на проблемите трупани с години там. Все повече Габрово се превръща в лъскава фасада в центъра и неглижирани, занемарени квартали и села.

Липсва визията и мотивацията за развитието на икономическия, туристическия и културния сектор. Липсва анализ на ефективността на програма Култура. Няма я и местната финансова подкрепа за читалищата. За сметка на средствата, предвидени за покриване на пропуски в изпълнението на европроекти.

Свидетели сме на замразяване средствата за спорт и култура. На фона на това недоумение буди все по – големият щат на общинска администрация и средствата, предвидени за възнаграждения.

С всяка цифра Бюджетът ни припомня, че управляващите се подготвят за предстоящите местни избори, мислещи повече за тях, а не за бъдещето на общината.

И тази година бюджетът е далеч от проблеми на габровци и не дава перспективи в развитието на община Габрово. Нашето съгласие би означавало подкрепа за управление без ясна визия, залагащо на предизборни и популистки действия.”