Цацаров за делото срещу Цветан Цветанов: Дяволът е в детайлите
Цацаров за делото срещу Цветан Цветанов: Дяволът е в детайлите / снимка: БГНЕС
Цацаров за делото срещу Цветан Цветанов: Дяволът е в детайлите
77720
Цацаров за делото срещу Цветан Цветанов: Дяволът е в детайлите
  • Цацаров за делото срещу Цветан Цветанов: Дяволът е в детайлите

Дяволът е в детайлите. Така главният прокурор коментира изненадващия развой на делото за безконтролното подслушване в МВР, което вчера приключи на първа инстанция с оневинителна присъда.

Сотир Цацаров отклони всички въпроси за това случайно ли е предложена поправката в закона от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и приета от депутатите в предишното НС.

Според Цацаров прокуратурата няма никаква вина за провала на най-шумното обвинение срещу Цветанов и е спазила закона. Ралица

Новината от вчерашния ден, че прокурорите по делото срещу Цветан Цветанов за безконтролното подслушване в МВР се отказват от обвиненията си заради промяна в ЗМВР и НК, главният прокурор интерпретира с фразата- „дяволът е в детайлите".

„Както обикновено се казва, дяволът е в детайлите, а в законопроектите обикновено детайлите се намират в преходните и заключителните разпоредби", добави Цацаров.

Както беше уточнено и от самите прокурори по делото още вчера, обвинението срещу Цветанов и тримата бивши шефове на СДОТО пропада, тъй като според поправките в закона и в НК неупражненият контрол при подслушването е престъпление само във военно време. В тази връзка Цацаров коментира:

„Прокуратурата не е имала каквато и да е друга възможност, освен да не поддържа обвинението, защото междувременно парламентът е приел по-балгоприятен закон. Въпросите за това как, защо, с какви възражения и по чия инициатива този закон е предложен от тогавашното ръководство на МВР и е приет, не трябва да отправяте към мен".

От думите на главния прокурор не стана ясно дали законовите промени, които отърваха Цветанов от обвинение по едно от трите дела, които се водят срещу него, дават възможност на службите да извършват нерегламентирано подслушване, без да носят наказателна отговорност, тъй като се намираме в мирно време.

Без ясен отговор остана и въпросът защо, след като законовите промени влизат сила през юли м.г. и на практика обезсмислят обвинението на прокурорите, те все пак правят искане за събиране на допълнителни доказателства, което допълнително забави хода на процеса.