За първи път от четвърт век: издръжката на живот намалява на годишна база
За първи път от четвърт век: издръжката на живот намалява на годишна база / Thinkstock/Getty Images
За първи път от четвърт век: издръжката на живот намалява на годишна база
77718
За първи път от четвърт век: издръжката на живот намалява на годишна база
  • За първи път от четвърт век: издръжката на живот намалява на годишна база

За първи път от 25 години насам издръжката на живот у нас е намаляла в края на миналата година в сравнение с края на 2013-та година, показва изследване на КНСБ. Според данните, през декември 2014-та година издръжката на човек от домакинство е била 562 лева, което е 0.6 процента по-малко в сравнение с декември предходната година.

От КНСБ отчитат като основни фактори за това, поевтиняването на тока, ниската инфлация в страните от Европейския съюз и свиването на потреблението у нас. Лидерът на синдиката Пламен Димитров призова правителството за спешно изработване на антидефлационна програма и мерки за съживяване на икономиката.

Въпреки отчетеното намаление на издръжката на живот през последните три месеца на миналата година хранителните стоки у нас са поскъпнали с 0.2 процента на годишна база, а разходите за отопление, осветление и дрехи са се увеличили спрямо предходното тримесечие.

Изследването показва още, че над 50 процента от домакинствата са разполагали с доход до 340 лева на човек, а малко над 1.39 млн. души са живели с доход над изчислената издръжка. Пламен Димитров оцени като антидефлационни мерки програмата на правителството за саниране на панелните блокове и вдигането на дефицита до допустимото му ниво.

„Ние очевидно искаме доходите да бъдат разглеждани като една от основните мерки за увеличение на потреблението. Виждаме, че на много места това е възможно. Тук не говорим за минималната работна заплата, която трябва да продължи да се увеличава - нещо, което сме казвали много пъти, въвеждането на необлагаем минимум, което няма да се уморим да повтаряме, докато някой си спомни, че имаше и в една от програмите на управляващите партии записан подобен ангажимент. Реферирам към Реформаторския блок", каза Димитров.

От КНСБ отчетоха нарастване на броя хората, наети на минимална заплата. В секторите фармация, производство на метали и на автомобили се наблюдава както увеличение на заплатите, така и на броя наети работници.