Ревизоро: В митниците има златни момчета със златни ключета
Ревизоро: В митниците има златни момчета със златни ключета / снимка: БГНЕС

В митниците има златни момчета със златни ключета,  а ключетата за устатата им - каквото и да се случи да не говорят - ги държи някой друг. Това коментира пред Нова телевизия депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров- Ревизоро.

„Златните момчета са доверени лица, преминали са всички тестове, правят се конкурси само за тях, те работят на ръководни постове и каквото и да стане с тях, те никога не казват за къде са предназначени парите, с които те са хванали”, отбеляза той.

„Ваньо Танов въведе нов стил в управлението на митниците, да има тестове за честност, лоялност и интегритет и само доказано честните успяха да останат в системата и станаха началници”, каза още Димитров. „Общото между случилото се в „Лесово” и задържането на началника на митницата в Свиленград Тодор Караиванов  е, че това са хора, които са лоялни към съответната политическа сила, събират пари, но не е ясно къде ги носят”,смята той.

„Караиванов е хванат с 12 000 лева на работното място и 6000 лева в дома му, а би трябвало да е обратното - каквото и да е изкарал, да си го носи вкъщи. Вижда се, че тези пари не са били предназначени за него.  Той събира тези пари и чака те да бъдат транспортирани до някой. За втори път имаме провал и не се разбира къде отиват парите. ДАНС и прокуратурата трябваше да проследят потока на парите”, добави той.

От думите му стана ясно, че в Свиленградската митница всеки има роднини, които се занимават с внос и износ през границата, и когато някои митничар създаде проблем на някой с камион, това веднага е връща на неговите роднини. „Там тези, които са в ръководството са мразени, от тези, които не са, имаше подхвърлени наркотици и ред други неща.  Там отдавна е време да отиде чужд човек, който да не е обвързан с местните”, коментира Димитров.

„Смятам, че има замесени по върховете и в съдебната и в изпълнителната власт хора, които слагат чадър под някаква форма”, коментира от своя страна бившият началник на митницата в Свиленград Георги Шишков, който напуска системата след като именно Емил Димитров го уволнява. 

„Мога да предположа, че всяка партия, взимаща властта чрез подобни схеми си осигурява по-добро действие в предстоящи свои мероприятия. В голямата си част корупцията е политическа”, каза още той. Познавам съвестни служители, които са принуждавани да участват в определена схема, призна Шишков. „Георги Шишков аз го уволних, тогава той отричаше да има корупция”, заяви още Димитров.

Източник: Novanews.bg