Николай Нанков в Дупница: Първите по време са първи по право да санират
Николай Нанков в Дупница: Първите по време са първи по право да санират / Маргарита Петрова, Дарик

Няма фиксирана сума, която всяка община да получи за санирането на сградите. „Първите по време са първи по право" - това обяви зам.министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той обясни пред домоуправителите условията и реда за кандидатстване за безплатно саниране. Нанков посъветва домоуправителите да не се бавят с подготовката на документацията.
Той обясни, че от следващата година допустими за 100-процентово финансиране за същите дейности, ще бъдат и сградите, вече и от тухлен тип и по-малки от 36 жилища, каквото е условието през тази година. "До момента има входирани 3 заявления в Общината от 33 допустими сгради. Мен като кмет ме интересуваше да науча каква ще бъде осигурената сума за Дупница, но вече разбрахте всички - трябва да действаме максимално бързо", призова Чимев. "Похвално е, че кметът е осигурил екип, който да работи в помощ на хората. Искам да успокоя всички, предвид на носещите се от "доброжелатели" слухове, че после някой ще ви вземе жилищата. Няма такова нещо. Сдруженията са само за тази цел, за която сме се събрали сега. В него не се говори за преминаването на собственост от едни ръце в други" обясни зам.министър Нанков.
Най-често задаваният въпрос, който получи отговор беше какво ще се случи, когато един собственик е сложил дограма на апартамента си. "Тя остава, освен в случаите, в които собственикът с нарочна декларация не поиска тази подмяна", успокои присъстващите представителят на министерството.

Срещата премина при голям интерес от страна на дупничани.

Заедно с Николай Ненков в Дупница бяха депутатът Кирил Калфин, областният управител Виктор Янев и зам.областният управител Радослава Чеканска.