Белият дом се въздържа да нарече афганистанските талибани терористи
Белият дом се въздържа да нарече афганистанските талибани терористи / снимка: Guliver/Getty Images

Белият дом се въздържа да нарече афганистанските талибани терористи, което проди изумлението на републиканците, обвинили президента Барак Обама, че е загубил представата си за действителността, предаде АФП.

Запитан относно условията на освобождаване на бившия заложник на талибаните - американския войник Боуи Бъргдал, говорителят на Белия дом Джош Ърнест избегна да нарече талибаните терористи.

Те имат тактики, които се доближават до тези на тероризма, те извършват терористични атаки, за да се опитат да наложат идеите си. Но важното е да различаваме талибаните от Ал Кайда, каза Ърнест, припомняйки все пак, че талибаните са много опасна организация и че Вашингтон е ползвал катарското правителство като посредник, за да договори освобождаването на американския военен.

Веднага републиканците реагираха на това изявление. Талибаните прерязват гърла, атакуват автобуси, пращат коли бомби по пазарите, но това не са терористи, иронизира консерваторът Чарлз Краутхамър.

Неотдавна американското министерство на финансите наложи санкции на около 2000 бойци и талибански представители, както и на някои от лицата, които ги финансират и поддържат, припомня АФП.

Същевременно американският сенатор от Републиканската партия Линдзи Греъм, който неотдавна посети Катар, заяви, че талибаните, пуснати от затвора в Гуантанамо в замяна на свободата на американския сержант, са осъществили контакти с представители на терористичната мрежа Хакани, свързана с Ал Кайда, въпреки, че катарските власти ги следят, предаде АП.

Катар договори през май м.г. сделка, породила полемика, според която сержант Бъргдал беше разменен срещу петима високопоставени талибани, които години наред бяха в затвора в американската база в Гуантанамо в Куба. Тогава Катар обеща на Вашингтон, че ще държи петимата освободени под око за една година, но добави, че те ще бъдат свободни да напуснат Катар, ако поискат. Петимата все още се намират в Катар, подчерта сенатор Линдзи Греъм.

Източник: БТА