Серджо Матарела - мъжът в сиво, който е фаворит в надпреварата за президентския пост на Италия
Серджо Матарела - мъжът в сиво, който е фаворит в надпреварата за президентския пост на Италия / снимка: БГНЕС, архив

Двете камари на италианския парламент днес започнаха процедурата по избиране на нов държавен глава и преди заседанието премиерът на Италия Матео Ренци изрази подкрепа за кандидата Серджо Матарела, предаде ДПА.

Матарела е ветеран на християндемократите, който има репутацията на много честен и нравствен човек, но който не е толкова познат на международната сцена. В италианските медии Матарела е известен като мъжа в сиво, защото предпочита сивия цвят и носи винаги сиви костюми, пояснява италианският в. „Република”. Според изданието Матарела е „мъжът в сиво, който знае да казва „не”.

Италианският в. „Джорнале” пък описва Матарела като стеснителен и студен човек, който не е склонен да се усмихва и който предпочита юридическите книги вместо да е под светлината на прожекторите.

Матарела е роден в Палермо, на остров Сицилия, през 1943 г. Той е бил зам.-премиер през 1998 г. - 1999 г. Матарела е бил и депутат от 1983 г. до 2008 г. Конституционен съдия е от  2011 г. Произхожда от семейство на политици. Баща му Бернардо е един от 556-те парламентаристи, изготвили поствоенната конституция на Италия и е работил в правителството няколко пъти. По-големият брат на Матарела - Серджо, беше убит от мафията през 1980 г., когато беше губернатор на областта Сицилия.

По времето, когато Матарела беше министър на отбраната в периода 2000-2001 г., парламентът на Италия прие закон за премахване на задължителната военна повинност. Матарела е участвал и в изработването на изборния закон, който беше в сила от 1993 г. до 2005 г.

Матарела е смятан за враждебно настроен към бившия италиански премиер Силвио Берлускони. През 1990 г. той напусна правителството заедно с още четирима други министри в знак на протест срещу закон, който даваше незаслужени предимства на медийната империя на Берлускони.

След като италианската Християндемократическа партия се разпадна в началото на 90-те години заради корупционни скандали, Матарела стана част от отцепила се от нея политическа група, която се съюзи с бивши комунисти срещу Берлускони и го победи на изборите през 1996 г. под лидерството на Романо Проди.

Източник: БТА