Виена, Прага и Братислава изразиха скептицизъм за санкциите срещу Русия
Виена, Прага и Братислава изразиха скептицизъм за санкциите срещу Русия / снимка: БГНЕС, архив

Австрия, Чехия и Словакия са скептични за приемането на нови европейски санкции срещу Русия, се казва в изявление, публикувано във Виена от канцлерството след среща на правителствените ръководители на трите страни, предаде АФП.

„Канцлерът Вернер Файман и премиерите на Чехия и Словакия - Бохуслав Соботка и Роберт Фицо, изразиха скептицизъм за нови санкции на Европейския съюз срещу Русия”, се казва в изявлението. "Нови санкции или засилването на сегашните не може да бъде, и то в най-добрия случай, нещо повече от заместител на решение и никога няма да може да замени един мирен план”, подчертава австрийският канцлер в изявлението.

„Приоритет трябва да бъде започването на устойчив диалог”, добавя Файман в текста, публикуван след тристранната среща в Славков край Бърно по повод на 210-ата годишнина от битката при Аустерлиц.

28-те страни се срещнаха днес в Брюксел на кризисна среща за Украйна. Тя може да доведе, според Франция, до разширяване на черния списък на лица, срещу които са наложени санкции заради участието им в този конфликт. Перспективата от ново засилване на санкциите обаче далеч не среща единодушие сред страните членки.

Новото гръцко правителство заяви, че иска да попречи на разделение между ЕС и Русия.

Източник: БТА