ЕС разшири индивидуалните санкции срещу Русия
ЕС разшири индивидуалните санкции срещу Русия / снимка: Guliver/Getty Images

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз решиха днес да наложат нови санкции срещу проруските сепаратисти в Украйна и техни поддръжници, предаде ДПА, като се позова на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Списъкът ще бъде подготвен до седмица. Окончателното решение по въпроса ще бъде взето от държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, които ще се съберат в Брюксел на 12 февруари, обясни Могерини, цитирана от АФП. Три дни по-рано, отново в белгийската столица, въпросът ще бъде обсъден и от външните министри на 28-те.

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер уточни, че на хората, които ще бъдат добавени в черния списък, ще бъде забранено да влизат на територията на Европейския съюз и ще им бъдат замразени активите под негова юрисдикция.

Външните министри от ЕС са решили още днес да бъдат удължени с половин година индивидуалните санкции срещу руски граждани, чийто срок изтича през март, съобщи Могерини, цитирана от ТАСС. Черният списък включва в момента общо 132 имена, посочва АФП.

Холандският министър на външните работи Берт Кундерс уточни, че става въпрос за първата партида санкции (забрана за пътуване и замразяване на активите), наложени през март миналата година на представители на руските власти и проруски сепаратисти в Украйна след анексирането на Крим от Русия, предаде АП.

Решението е било взето с единодушие, включително с гласа на новия гръцки външен министър Никос Кодзиас от проруската управляваща лява партия СИРИЗА, подчерта Кундерс. Той определи това като „силен сигнал към Русия”.

Ще бъде свършена и подготвителната работа по други „съответни действия”, които Европейският съюз може да предприеме в отговор на кризата в Украйна, допълни Могерини, цитирана от ДПА.

В заключителната декларация на срещата обаче не се съдържа използвана в работен вариант, видян от АФП, формулировка, в която се споменава изрично за нови санкции. Новият гръцки външен министър заяви, че именно той е издействал този по-строг текст да отпадне.

В заключителната декларация министрите на външните работи от ЕС призоваха всички страни в украинския конфликт да спазват мирните споразумения от Минск, предаде ТАСС. Европейският съюз поддържа всички дипломатически усилия за уреждане на ситуацията в бившата съветска република.

ЕС изключва възможността за военен отговор на украинския конфликт, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА