Увеличават се приходите от такса домашен любимец
Увеличават се приходите от такса домашен любимец / Dariknews.bg

Повече от 20 000 лв. са приходите за 2014 г. на община Варна от такса „домашен любимец“. Това сочат данните за дейността на звеното „Контрол и регистрация“ към общинската дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“. Отчетът беше представен от директора на дирекция „УСКОР“ Николай Няголов по време на днешната комисия по обществен ред и сигурност.


От създаването на електронния регистър за домашни любимци и бездомни кучета през 2012 година до момента в него са въведени от ветеринарните лекари 3022 животни. Не всички от тях обаче са регистрирани в районните кметства, тъй като някои от тях нямат поставен чип. Броят на изрядните стопани за последните години е нараснал над 5 пъти.

Николай Няголов обясни, че през 2014 г. са постъпили 278 сигнали и жалби, на които е отреагирано. Служителите на „Контрол и регистрация“ се занимават с проверки на граждани разхождащи домашните си любимци, контрол на осиновените и бездомни кучета и проверки във връзка с отглеждането на селскостопански животни и птици.

В резултат на дейността на звеното през миналата година са съставени 208 констативни протокола. Направените предписания са 40, а актовете 219. Издадени са общо 183 наказателни постановления за сумата от 14 160 лева.