Ромска организация се обяви против стратегията за интеграция, приета по-късно от общинските съветници
Ромска организация се обяви против стратегията за интеграция, приета по-късно от общинските съветници / netinfo

Ромска организация се обяви против приемането на Плана за действие на Община Шумен в изпълнение на Областната стратегия за интеграция на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация (2015-2020).

По време на днешната сесия на Общински съвет-Шумен Серги Каракашев от фондация „Искра" категоризира плана като „лобистки" и поиска изтеглянето му от дневния ред. По думите му на обсъждането са присъствали само 5-6 души от ромската общност, а срещу представляваната от него фондация се прилага политика на изолация.

Представителят на програмите „Ромед" и „Ромакт" към Съвета на Европа Милен Миланов, от своя страна, се изненада от тези думи. Той заяви, че се е запознал много добре с програмата и са провеждани множество срещи. В отговор на обвиненията той увери, че общинската администрация си е свършила добре работата.

Директорът на дирекция "Култура, просвета и младежки дейности" в община Шумен Найден Косев допълни, че работят по плана от година заедно с ромската общност. „Близо 1 година този план се разработва с експерти от различни области и е актуализиран според нуждите на различните общности", обясни той.

В крайна сметка общинските съветници приеха Плана за действие по стратегията, при положение, че се извършва междинен отчет през всяка финансова година.

Помолени за коментар по повод изявлението на Серги Каракашев, представителите на програмите "Ромед" и Ромакт" към Съвета на Европа и на Центъра за местни и регионални политики заявиха, че Серги Каракашев изразява единствено мнението на представляваната еднолично от него фондация "Искра".