Варна ще харчи за туризъм 4,3 млн. лв.
Варна ще харчи за туризъм 4,3 млн. лв. / Дарик Варна, архив

4,3 млн. лв. е заложила общината за разходи в сферата на туризма през тази година, стана ясно на заседание на ресорната комисия. Парите ще дойдат от туристически данък. За участие в международни и национални борси и изложения администрацията е планирала 160 хил. лв, а за дейности за удължаване на сезона - 320 хиляди. Сумата е същата както и през миналата година, макар че от нея не е харчено. 142 хил. лв. ще плати общината за изработване на рекламни материали и карти. Съветниците отложиха разглеждането на предложението на Ламбрин Сотиров да бъдат отпуснати 48 хил. лв. за отпечатване на карта на Варна в тираж 50 хиляди броя. Идеята е тя да представя културни и исторически забележителности и да се разпространява в хотели и туристически центрове. Съветниците поискаха икономическа обосновка на ценообразуването.

За международни фестивали и конкурси са предвидени 646 хил. лв, а със 106 хиляди ще се осигури издръжката на Информационния център на Козирката. 10 хил. лв. са заделени за откриване и закриване на туристическия сезон и празник "Варна", което породи недоволството на Варненската туристическа камара, откъдето поискаха двойно повече пари.

"Руското консулство отбелязва началото и края на сезона, а самите ние не го правим", обоснова се нейният председател Жельо Душев.

"Дайте да уточним какво точно разбираме под откриване и закриване. Ако е просто коктейл за по чаша вино...Трябва да има програма как точно се отбелязва", коментира съветникът от "Нашият град" Андрей Василев.

Преди да се одобри по-голяма сума, съветниците поискаха точен сценарий и разчет за провеждане на празника.