Решен е проблемът с обезпечаване на НС„Жандармерия в Плевен със сграда
Решен е проблемът с обезпечаване на НС„Жандармерия в Плевен със сграда / dariknews.archive

С решение на министерски съвет от 28 януари 2015 година е променена собствеността върху имот на бившата Школа за обучение по гражданска защита, намиращ се в землището на село Бохот, от публична държавна в частна държавна. Искането за това е на областна администрация Плевен, съобщиха от там.

Идеята е тези постройки и теренът под тях да бъдат заменени с Община Плевен срещу двете сгради, които се използват понастоящем от национална служба „Жандармерия" в града. В подкрепа на този казус има и решение на Общинския съвет от 2013 година.

Сградите на бившата Школа за обучение по гражданска защита досега са се управлявали от МВР, т.е. били са публична държавна собственост, а разпореждане с публична собственост не е допустимо по Закона за държавната собственост. Ето защо бе необходимо преобразуването от публична в частна държавна собственост с решение на Министерски съвет.

„Решението идва точно навреме, тъй като срокът на договора за ползване на сградите от страна на национална служба „Жандармерия" изтича тази година", каза областният управител Ралица Добрева.

След като замяната на сградите стане факт, имотът на бившата Школа за обучение по гражданска защита ще премине във владение на Община Плевен.