Обществени сгради пестят от отопление след ремонти за енергийна ефективност
Обществени сгради пестят от отопление след ремонти за енергийна ефективност / снимка: БГНЕС, архив
Обществени сгради пестят от отопление след ремонти по проект за енергийна ефективност
77671
Обществени сгради пестят от отопление след ремонти по проект за енергийна ефективност
  • Обществени сгради пестят от отопление след ремонти по проект за енергийна ефективност

77 публични сгради у нас са ремонтирани по програма за подобряване на енергийната ефективност. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, по време на проверка на завършените дейности във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков". Общата стойност на проекта, който се изпълнява в рамките на Национална схема за зелени инвестиции от Националния доверителен екофонд, съвместно с австрийското правителство, е близо 27 млн. лева. Екоминистърът поясни, че вследствие на извършените подобрения за енергийна ефективност, сметките за отопление на част от обновените сгради са намалели с около 15%.

В рамките на проекта за подобряване на енергийната ефективност са извършени подмяна на дограма, топлоизолация на стени, ремонт на отоплителни и осветителни инсталации, инсталиране на соларни панели за гореща вода в 77 сгради в цялата страна, съобщи министър Ивелина Василева.

„Мерките бяха приложени в 32 учебни заведения, от които 30 училища и два университета, 28 детски градини, девет културни и социални организации - читалища, театър, спортни зали, пет медицински заведения, три административни сгради. Общата стойност на финансирането, което беше осигурено чрез сделката между българското и австрийското правителство, е 27 млн. лв.", каза Василева.

След ремонтите, в част от сградите се наблюдава и икономии от сметките за отопление, коментира още екоминистърът. Спестяванията в икономически план възлизат на пестене на 15 на сто от сметките за отопление - средства, които могат да бъдат ползвани за реинвестиране, за други мерки и дейности, които публичните учреждения биха могли да предприемат, каза министърът.

През 2015-а година в националният бюджет е заложен допълнителен ресурс от 13 млн. лева, които отново ще бъдат преведени на Националния доверителен екофонд, за да продължат да се реализират тези мерки, уточни Василева.