Министерски проверки в обекти на „Енерго про“ във Варна и Шумен
Министерски проверки в обекти на „Енерго про“ във Варна и Шумен / снимка: sxc.hu

Екипите на Министерството на енергетиката, които са командировани във Варна и Шумен със заповед на министър Теменужка Петкова, провериха вчера и днес общо 91 сгради с клиенти на „Енерго-про“. Проверките се наложиха след получени сигнали, че клиенти на дружеството, което снабдява с ток Североизточна България, са получили по две сметки за ток с един и същи падеж за плащане. Става въпрос за около 67 хил. абоната  – или около 5% от клиентите на дружеството. При тях е извършено извънредно отчитане и така те са получили фактури за два периода – от 23.11.2014 до 21.12.2014 и от 22.12.2014 до 12.01. 2015 г.

От дружеството уверяват, че второто отчитане е направено, за да се спази нормативното изискване периодът на отчитане да не е по-дълъг от 31 дни. Оттам обещават също, че плащането по втората фактура ще бъде разсрочено за 15 дни.
Експертите на Министерството на енергетиката проверяват няколко показателя. Обект на проверка от техническа гледна точка са заключването на ел. таблата, ако вратите им са метални – заземяването им, наличието на пломби на електромерите, точността на часовниците и други.

При проверките вчера е установена една скъсана пломба, която е била заменена с нова веднага след проверката. Едно от общите табла е било със счупена панта. В седем случая е установено, че часовниците на електромерите не са точни с около 30 минути и отчитат неправилно часовете на смяна между дневна и нощна тарифа. Допълнително ще бъде проверена коректността на издадените фактури, чрез сравнение с показанията на електромерите. Ако някъде се окаже, че показанията, записани във фактурите, са по-големи от тези в момента, ще означава, че при отчета потреблението е било изкуствено завишавано.