Лебедово езеро в Операта
Лебедово езеро в Операта / снимка:Русенска опера

Балетът „Лебедово езеро” от Чайковски ще бъде представен днес в операта. Това е балетът, когото зрителите поставят на първо място в своята класация за най-обичана класическа творба. Със спектакъла започва новата година за балетната трупа на Русенската опера.

Ролята на Одета-Одилия ще изпълни прима балерината на Русенския балет Весела Василева, а в ролята на принц Зигфрид ще се представи Даниел Тичков. Шутът ще бъде пресъздаден от Мариян Янков, а в ролята на злия магьосник Ротбард ще видим Светослав Маринов. Участват солисти и ансамбъл на балета на Държавна опера-Русе.

„Лебедово езеро” е вълшебна приказка за любовта, за вечния двубой между светлината и мрака. За белия и черния лебед - Одета и Одилия, различни като деня и нощта. За чудесата, които се случват, само ако обичаш истински. „Лебедово езеро” се счита от познавачите за уникално явление в танца - балетът е събрал в себе си цялото богатство на романтичния балет на 19 век и в много отношения определя развитието на балетния театър на 20 век.