Цветан Цветанов пак на съд, този път за 50 000 лева
Цветан Цветанов пак на съд, този път за 50 000 лева / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Прокуратурата поиска от съда бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да бъде осъден за това, че против правилата дал 50 000 лв. под формата на заплати на бившия ръководител на Регионалното звено за борба с организираната престъпност (РЗБОП) във Велико Търново Орлин Тодоров. Цветанов е подсъдим за длъжностно присвояване.

Пред Софийския апелативен съд той каза, че никога не е нарушавал закона и винаги се е водил по правилата. Защитата му, а и той самият, иска оправдателната присъда на градския съд да бъде потвърдена.

Прокуратурата приложи по делото осъдителната присъда на Цветанов по друго дело, отново свързано с Орлин Тодоров. За това, че не е изпълнил разпореждане на съда, с което е позволено подслушване на бившия антимафиот, Цветанов бе осъден от градския съд на четири години затвор.

Миналата седмица в САС започна и приключи за един ден делото срещу Цветанов за неизпълнение на служебни задължения. Съдът ще се произнесе по него до месец. По това делото Цветан Цветанов чу от градския съд осъдителна присъда от 4 години затвор. Те му бяха отсъдени, след като съдът го призна за виновен в това, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции „Не!!!” на шест искания за СРС-та.

Срещу Цветанов има общо три дела в съда и трите бяха спрени заради имунитета му като народен представител. След като този имунитет бе поискан от главния прокурор, а Цветанов доброволно си го даде, делата бяха насрочени.

Все още не е приключило на първа инстанция делото срещу Цветанов за мобилното подслушване. В Софийски градски съд то е насрочено за 29 януари. По него бившият вътрешен министър е подсъдим с тримата бивши директори на СДОТО, след като на 3 февруари миналата година Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу него и срещу бившите директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов.

Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър „съзнателно е допуснал” тримата директори да извършат престъпление.

Прокуратурата каза тогава и че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.


Източник: БГНЕС, БТА