Затварят Хеопсовата пирамида за реставрация
Затварят Хеопсовата пирамида за реставрация / снимка: Guliver/Getty Images

Хеопсовата пирамида ще бъде затворена за реставрация. Специалисти по опазване на културното наследство на Египет, заедно с представители на министерството, ангажирано с въпросите на древността, след детайлен анализ на състоянието на паметника, са решили да започне незабавна реставрация, предава сайтът Artprice.

Основната причина за ремонта са многобройните надписи, оставени от чуждестранните туристи. Първите вандалски прояви из пирамидите в Гиза датират още от XIX в. В последно време, обаче се е установило, че маркерите и химикалките са нанесли тежки щети на древния паметник.

Освен реставрационните работи по фасадите на пирамидата на Хеопс - фараон на Древен Египет от 2589 до 2566 пр.н.е. (или 2551-2528 пр.н.е.), ще бъде направен ремонт в камерите и коридорите на паметника. Предстои да бъде подменена изцяло и осветителната инсталация - отвън и отвътре, в съответствие с всички международни стандарти.

За последен път в Хеопсовата пирамида са провеждани подобни дейности преди 15 години. През 2012 г., след втора реставрация, беше отворена пирамидата на Хафра или Суфис II, управлявал Древен Египет между 2558 и 2532 пр.н.е. Преди това експертите завършиха възстановителните работи по третата от Великите пирамиди - на фараона Микерин, който е начело на държавата от 2520 до 2480 пр.н.е. (или 2494-2471 пр.н.е.).

Строителството на Хеопсовата пирамида - смятана за последното останало от Седемте чудеса на света - започва през 2560 г. пр.н.е. и продължава 20 години. Историците смятат, че архитект на грандиозното съоръжение, високо 139 м, е жрецът Хемиун. Според различни изчисления, за строителството са използвани над 1,6 милиона блока, със средна тежина около 2,5 тона.

До средата на 80-те години на миналия век туристите можеха да достигат до самия връх на Хеопсовата пирамида, но пораженията, нанесени от тях, бяха оценени като особено вредни и египетските власти забраниха изкачването й. Поради увеличаващият се всяка година брой посетители, специалистите смятат, че реставрация на паметниците трябва да се извършва през период от 10-15 години.

Източник: БГНЕС