Североизточната част на САЩ е тежко засегната от снежна буря
Североизточната част на САЩ е тежко засегната от снежна буря / снимка: Guliver/Getty Images

Щатите в североизточната част на САЩ бяха тежко засегнати от снежна буря, която продължава да бушува, натрупвайки на места до 90 см сняг, информира ДПА.

Предупрежденията за буря остават в сила в крайбрежните райони на щатите Масачузетс, Мейн, Ню Хемпшър и Роуд Айлънд. Бостън, където снежната покривка достигна над 50 см, очаква да навали още 30 см. В Нантъкет, малък остров край бреговете на Масачузетс, където ветровете достигнаха скорост 120 км/ч, всички 13 000 жители останаха без електричество, а централните градски райони бяха наводнени.

Остават в сила забраните за пътуване в източната част на Масачузетс, въпреки че властите в Ню Хемпшър и Мейн отмениха транспортните ограничения.

Близо 35 000 души в американския щат Масачузетс са без ток заради обилния снеговалеж и силния вятър, предаде ТАСС. В много части на щата електропреносните линии са прекъснати заради заледяване и натрупване на сняг.

Редица крайбрежни градове в Масачузетс са наводнени. В Маршфийлд, разположен на около 50 км южно от Бостън, вълните са разрушили дига в крайбрежната зона и водата е нанесла щети на 11 жилища. В много райони на щата са образувани снегонавявания с височина на преспите 1,2 м, а на места - 1,5 и 1,8 м.

Междувременно животът се нормализира в Ню Йорк и Ню Джърси, където бурята бе по-слаба от очакваното. В Ню Йорк забраната за пътуване бе вдигната, а движението на обществения транспорт - възобновено. Пътищата, мостовете и тунелите отново са отворени, а метрото, автобусите и влаковете обслужват пътници.

Националната метеорологична служба отмени предупреждението за снежна буря в района на Ню Йорк, но остава в сила предупреждението за зимна буря, тъй като се очаква към вече навалелите 20-30 см да се добавят още 2-5 см.

Училищата и обществените сгради остават затворени. Забраната за пътуване е вдигната също така в Ню Джърси и части на Кънектикът. Във вторник на трите основни летища на Ню Йорк бяха отменени над 2700 полета.

Източник: БТА