Лидери от цял свят отбелязаха 70 години от освобождаването на концлагера Аушвиц
Лидери от цял свят отбелязаха 70 години от освобождаването на концлагера Аушвиц / netinfo

Държавни лидери от цял свят се събраха днес заедно с около 300 оцелели от нацисткия концлагер "Аушвиц-Биркенау" край южното полско градче Освиенцим на 70-ата годишнина от освобождаването на затворниците от "фабриката на смъртта", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Тази паметна дата се отбелязва като Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.

Възпоменателната церемония тази година премина с чувство на тъга, защото вероятно е последният подобен юбилей, на който можа да се събере значителна група от оцелели заради напредналата им възраст, отбеляза АП. Освен това се усещаше и тревогата от растящия антисемитизъм и екстремизъм в Европа и Близкия изток, както и сянката на войната в Украйна, отбелязват агенциите. "Евреите отново са на прицел в Европа само защото са евреи", заяви в словото си на церемонията Роналд Лаудер, председател на Световния еврейски конгрес.

Един от оцелелите - Роман Кент, в прочувствена реч отправи призив към световните лидери да не забравят извършените от нацистите зверства и да се борят за расова, етническа и религиозна толерантност. "Ние не искаме нашето минало да стане бъдеще на нашите деца", повтори той на два пъти, едва сдържайки сълзите си, под бурните овации на множеството.

Церемонията се състоя под огромна палатка край прочутата врата на концлагера и върху релсите, белязали последно пътуване в пломбирани вагони на над милион човешки същества, изтребени в газовите камери или разстреляни, а после изгорени от нацистите в крематориумите на лагера "Аушвиц-Биркенау".

Лидери от цял свят отбелязаха 70 години от освобождаването на концлагера "Аушвиц"
netinfo

Сред гостите бе френският президент Франсоа Оланд, чиято страна преди 3 седмици стана жертва на терористични атаки срещу евреи и вестникарски сатирици. Тук бяха и президентите на Германия и Австрия като символичен жест на разкаянието на техните народи за злодеянията на нацистите. Тук бе и украинският президент Петро Порошенко - също политически знак за силната полска подкрепа за Украйна.

Днешната политика наложи своя отпечатък върху събитието и заради отсъствието на руския президент Владимир Путин, макар че лагерът бе освободен от съветската армия, напредваща към Берлин, отбеляза АП. Това бе резултат от дълбокия мраз в отношенията между Русия и Запада заради Украйна.

Полша очевидно пренебрегна Путин, като не му изпрати покана, отбеляза АП, макар че полски официални лица не казват това открито. Домакините избраха форма на протокола, при която организатори на церемонията са държавният музей при бившия концлагер и Международният съвет на оцелелите от Аушвиц. Така бяха избегнати преки покани от полския президент към високопоставените чуждестранни участници.

Вместо това организаторите отправиха запитвания към страните на жертвите на нацистките престъпления в Аушвиц, включително и към Русия, кого смятат да изпратят. Полското външно министерство заяви, че Путин би могъл да присъства, ако пожелае. Но Москва изпрати шефа на президентската администрация Сергей Иванов, който запали в бившия нацистки лагер свещ в памет на жертвите на нацистите. А Путин изпрати послание до участниците в церемонията, в което подчерта ролята на съветската армия за прекратяването на Холокоста и каза, че тя "спаси не само еврейския народ, но и другите народи на Европа и на света".

След главната церемония официалните делегации, бившите затворници и представителите на международните организации се отправиха от вратата на лагера към паметника. Те минаха мълчаливо покрай релсите, по които затворниците са били докарвани в съседния лагер Биркенау. В него са били пращани онези, които са били определени от нацистите за директно унищожаване. Там релсите завършват, което днес символизира стотиците хиляди прекъснати човешки животи, за които не е имало спасително връщане назад.

Лидери от цял свят отбелязаха 70 години от освобождаването на концлагера "Аушвиц"
netinfo

Международният паметник на жертвите на нацизма е открит на територията на концлагера през 1967 г. на мястото на втория и третия крематориум. Пред паметника са поставени 23 плочи с надписи на различни езици по броя на националностите на загиналите в концлагера.

Източник: БТА