БСП обвини днешните управляващи за констатациите в доклада на ЕК
БСП обвини днешните управляващи за констатациите в доклада на ЕК / снимки: БГНЕС

Днешните управляващи блокираха - някои отвън, а някои вътре в парламента, функционирането на Народното събрание и на Министерския съвет, и през годината, в която участвахме в управлението, не беше направено много за реформи в съдебната власт. Това коментира на пресконференция председателят на БСП Михаил Миков относно предварително известните констатации в доклада на ЕК за България.

Обикновено мандатоносителят носи отговорност до изборите и опитът да се натоварва с отговорност опозицията днес не съответства на установения модел на управление и носене на отговорност в България, посочи той. За блокажа при предишното управление на законопроекти, свързани включително със съдебната
власт, е ясно кой носи отговорност, добави Миков.

Споделяме оценката в доклада по отношение на приетата наскоро стратегия за съдебна реформа, коментира председателят на БСП. Този Висш съдебен съвет беше избран по времето, когато ГЕРБ управляваше, оценката днес за работата на ВСС трябва да се адресира и към момента на неговото формиране, добави той. Миков посочи още, че оценките по отношение на държавното обвинение са добри.

Председателят на БСП отбеляза отсъствието на приемственост в управлението на страната. Това се отнася към онзи пасаж на доклада, свързан с поредните промени в МВР - постоянни промени, които водят до дестабилизация, коментира той.

Относно невъзможността за избор на главен съдебен инспектор, Миков припомни, че в предишния парламент процедурата е била започната. Две кандидатури бяха обсъждани и стигнаха до пленарна зала, когато ГЕРБ, водени от деструктивните си настроения, заявиха, че няма да подкрепят избора, макар че по същество нямаха нищо против нито една от двете кандидатури и тази точка не попадна в дневния ред на Народното събрание, коментира той.

Той беше скептичен как сега ще се търси мнозинство от две трети за избора на главен съдебен инспектор, след като по други въпроси като този за Сметната палата, управляващото мнозинство усещало своята сила и самодостатъчност.

БСП обвини днешните управляващи за констатациите в доклада на ЕК
netinfo

Управленската програма на кабинета „Борисов” има предимно пиарски смисъл, а не е план за действие, каза още той и добави, че е глупаво да се подкрепя. Няма изненада, такава широколистна коалиция едва ли би могла да даде път за страната, коментира Миков. Насипаните многобройни послания очертават дясна и объркана политика, която не води страната за никъде, посочи той.

Миков добави, че трудно могат да се очертаят приоритети, по-скоро е избран принципът „на всекиго по нещо”.

По думите му с кампанията по санирането управляващите се опитват да се подготвят за местните избори. А относно сметките за тока, Миков коментира, че в управляващите се връща спомена от предишното им управление и се наблюдава паническа реакция чрез медиите да се решава проблем, който не е на медиите и на пиар, а на фактури и увеличената цената на тока.

Резултатите на Сириза на парламентарните избори в Гърция трябва да бъдат много сериозно прочетени в България и в Европа, в европейските институции, смята още председателят на БСП. Според него това е силен знак към лява, към социална Европа, за смяна на посоката. Изводът, който си правим за нас, е че пътят, по който върви в последните месеци БСП, е верен, повече справедливост в обществото, коментира Миков.

Източник: БТА