От преразход на гориво за предходните две години БДЖ е ощетено с над 2 млн. лева
От преразход на гориво за предходните две години БДЖ е ощетено с над 2 млн. лева / снимки: БГНЕС
От преразход на гориво за предходните две години БДЖ е ощетено с над 2 млн. лева
77627
От преразход на гориво за предходните две години БДЖ е ощетено с над 2 млн. лева
  • От преразход на гориво за предходните две години БДЖ е ощетено с над 2 млн. лева

В схемите за източване на гориво в БДЖ участват служители на всички нива, включително и изпълнителните директори на холдинга каза директорът на „Товарни превози” Любомир Илиев. Той коментира, че за последните две години кражбите на гориво се равняват на повече от 2 млн. лева, а уволнение за това няма.

През 2012 г. средният разход на локомотивите в „Товарни превози” е бил 8 литра. През следващите две години тази цифра се покачва, въпреки че работата е намаляла твърди директорът на Товарни превози Любомир Илиев. „Сега можем да проследим 2013-а какво се е случило. Изведнъж средният разход на гориво се увеличава с един литър, което реално е ощетило дружеството с около 500 000 литра На стойност 1 млн. лева. През 2014 г. средният разход се вдига с още един литър и там има 650 000 литра преразход, което е на стойност 1 174 000 лева”, отчете той.

Общо за 2013 и 2014 година дружеството има преразход от над 2 млн. лева. За тези години са установени 100 души, които са крали гориво, като никой от тях не е уволнен. Според Любомир Илиев в схемите за кражба на гориво са участвали служители на всички нива в БДЖ, включително и изпълнителните директори на холдинга.

„През 2014 г. най-високото ниво, което според мен е участвало в схемите, е заместник изпълнителен или изпълнителен директор на холдинга. Цистерните на гориво се съгласуват по веригата. Всички разходни норми излизат от дружеството, но със сигурност в старата структура, която заварихме в края на ноември 2014-а, всяка заявка се е съгласувала от ръководството на холдинга”, заяви още Илиев.

От преразход на гориво за предходните две години БДЖ е ощетено с над 2 млн лева
netinfo


За да се предотвратят злоупотреби с гориво ще бъдат сложени камери в локомотивите и в депата за зареждане.  Всички служители, които бъдат хванати да крадат, ще бъдат директно уволнявани. Очакванията са чрез всички мерки за превенция на кражбите  да бъдат спестени над 1 млн. лева.