Плевнелиев: По-добре икономически проблеми, отколкото исторически срам
Плевнелиев: По-добре икономически проблеми, отколкото исторически срам / снимка: БГНЕС, архив

Престъпленията на нацизма не трябва да бъдат забравяни. Не можем да позволим споменът за Холокоста да изчезне заедно с последните оцелели свидетели.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на Сесията на държавните ръководители в рамките на Четвъртия международен форум „Let my people live!”. Събитието е посветено на паметта на жертвите на Холокоста през Втората световна война и се проведе в столицата на Чешката република, Прага, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В изказването си Плевнелиев подчерта, че ако европейските общества не се поучат от миналото ще продължат да повтарят допуснатите грешки. „Голямата тема за жертвите на тоталитарните режими е от изключително значение както за мен като държавен глава, така и за българския народ”, посочи Росен Плевнелиев.

Президентът заяви, че с отдаването на почит пред паметта на жертвите на Холокоста се отправя послание за единство към всички народи по света и всеки лидер носи отговорност за недопускането на подобна трагедия в бъдеще. „Когато почитаме загиналите и чуем историите на оцелелите, трябва да се запитаме как цивилизованият свят допусна това да се случи”, отбеляза държавният глава.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че трагедия от подобен мащаб не може да бъде обяснена единствено с посочването на инициаторите и извършителите на масовите убийства. „Отговорност носят и всички, които останаха безразлични и които смятаха, че това не ги засяга”, подчерта президентът.

Росен Плевнелиев припомни думите на признание към българския народ от бившия президент на Държавата Израел Шимон Перес, изречени преди две години в Европейския парламент, при откриването на изложбата, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война: „По-добре е да сме изправени пред икономическа криза, отколкото пред морална катастрофа, по-добре е да имаме икономически проблеми, отколкото да носим исторически срам”.

Държавният глава припомни, че тогава в своето изказване Шимон Перес е описал българския народ като скромен, но истински героичен, народ, който даде на света безпрецедентен пример за кураж и човечност, правейки моралния избор да се противопостави срещу най-голямото зло в историята - нацизма.

Пред участниците във форума президентът Плевнелиев подчерта, че в най-мрачните години на Втората световна война българският народ успява да спаси цялата еврейска общност у нас - почти 50 000 души и изрази съжалението си, че страната ни не е била в състояние да направи същото и за евреите от северна Гърция и части от Югославия, които не са били български граждани. „Скърбим дълбоко за тяхната смърт, както и за всички жертви на Холокоста, чиято памет ще помним вечно”, заяви държавният глава.

„Не трябва да забравяме, че във всяко общество винаги има някой, който предпочита насилието пред думите и винаги ще има фанатици и екстремисти, които ще се опитват да оправдаят своите престъпления с името на Бог”, посочи още президентът.

Държавният глава беше категоричен, че бруталните убийства на невинни хора не могат да бъдат оправдани с религиозни вярвания и че животът на всеки човек е безценен и хората са равни независимо дали изповядват християнството, исляма, будизма или друга религия. Жестокото нападение в Париж предизвиква вълна на обща солидарност и днес гражданите на Европа открито заявяват решимостта си да отстояват неприкосновеността на достойнството, свободата и човешкия живот, подчерта българският държавен глава.

Плевнелиев призова участниците във форума да се обединят срещу тероризма, ксенофобията и антисемитизма и отбеляза, че тази вечер, като част от кампанията на еврейските организации в т.ч. на Европейската еврейска асоциация, светлините на президентската институция в България ще останат включени, в знак на подкрепа към всички хора в Европа, които и днес изпитват тревога за своята сигурност. „Това е символичен жест, но той показва, че понякога и най-малкото усилие е достатъчно, за да прогони тъмнината и да вдъхне отново надежда и светлина”, заяви държавният глава.

Дори и най-голямото зло може да бъде предотвратено ако хората, независимо от своята религиозна и етническа принадлежност, се обединят и твърдо кажат „не” на омразата, каза още президентът и припомни думите на Ласана Батили, който спаси част от хората по време на заложническата криза в Париж: „Ние сме братя. Няма значение дали си евреин, християнин или мюсюлманин. Всички сме в една и съща лодка и трябва да си помагаме, за да се справим”.

Росен Плевнелиев подчерта, че днес в „сърцето” на българската столица София, един до друг са разположени храмовете на различни религии - православна и католическа църкви, джамия и синагога. „Те съществуват една до друга в мир и това е огромен пример за толерантност, мъдрост и уважение към различните”, заяви президентът и припомни, че от делата на всички нас зависи как ще изглежда светът, в който живеем.

Във форума в Прага участват президентът на Чешката република Милош Земан, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, председателят на Кнесета на Държавата Израел Юли-Йоел Еделщайн и Моше Кантор - президент на Европейския еврейски конгрес. По-късно днес президентът Росен Плевнелиев и редица европейски държавни и правителствени ръководители ще участват в Полша в „Марш на мълчанието”, с който ще бъде отбелязана 70-годишнината от освобождаването на бившия концентрационен лагер „Аушвиц”.