Туристическият бранш ще постави проблемите си пред областния управител
Туристическият бранш ще постави проблемите си пред областния управител / DarikNews.bg, архив

Представители на туристическия бранш в региона ще се срещнат с областния управител Маргарита Новоселска на 29 януари, за да поставят проблемите си за сезон `2015, съобщи председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България – регион Добрич Димитър Димитров. По думите му това е първият областен управител, който обръща внимание на сектора.

Основните проблеми пред браншовиците в региона са концесиите на плажовете, нерегламентираното къмпингуване, обучението на кадрите, категоризацията в обектите, последиците от наводненията през м.г., спадът на туристи от Русия и Украйна.

Димитров припомни, че е постигнато съгласие концесионирането на плажовете да се прехвърли от МРРБ към Министерството на туризма. Процедурата ще бъде дълга, като се проучва възможността някои общини да стопанисват отделни плажни ивици и да планират средства за това в бюджетите си. „Тук имаме проблем с плажовете край Шабла и Дуранкулак. Това са едни от най-красивите и девствени ивици, но те са пустеещи, мръсни и неохраняеми. Защо някои от плажовете да не бъдат разделени на по-малки части, за да се отдават по-лесно на концесия?” - коментира Димитров.

По думите му туристическият пазар тази година ще бъде много динамичен. „Отправили сме поглед към Полша, Чехия и други европейски държави с цел да върнем техните туристи на нашето Черноморие. Туристическите борси започват сега и едва към края на март ще има визия за туристическия поток тази година. Надяваме се министерството да намери начини да се облекчи визовият режим, за да се преодолее до някаква степен спадът на туристи от Русия и Украйна”, допълни Димитров.

Според него е много добра е новината, че пътят Добрич-Албена ще бъде основно ремонтиран тази година. Димитров заяви още, че министерството търси начини да се удължи сезонът с ангажиране на нискотарифни превозвачи, които да карат туристи в слабите месеци.

„От 30 години чакаме да се създаде Министерство на туризма. Браншовиците смятат, че министър Николина Ангелкова е енергичен човек, способен да тегли тежкия влак на нашия бранш. Надяваме се нещата в туризма да започнат да се случват”, заяви още Димитров.