План-приемът за професионално обучение в Шуменско за следващата година предвижда 43 паралелки
План-приемът за професионално обучение в Шуменско за следващата година предвижда 43 паралелки / sxc.hu

43 паралелки да бъдат разкрити през следващата учебна година в Шуменско, за обучение в професионални гимназии, средни общообразователни училища и специални училища с паралелки за придобиване на степен за професионална квалификация. Това предвижда план-приемът изготвен от Регионален инспекторат по образованието-Шумен, който бе обсъден и приет по време на днешното заседание на областната Постоянна комисия по заетост.

Началникът на РИО-Шумен Върбан Върбев поясни, че план-приемът е изготвен съобразно броя на завършващите, през настоящата учебна година, седмокласници и осмокласници - общо 2 527. По думите му, децата, които тази година ще завършат 7 клас са с 248 по-малко спрямо предходната година, а завършващите осмокласници са с 48 повече.

Според изискванията една паралелка трябва да бъде съставена минимум от 18 ученика или максимум от 26.

План-приемът предвижда разкриване на 9 паралелки с интензивно изучаване на чужд език след завършен 7 клас. След завършено основно образование в професионалните гимназии през учебната 2015/16 г. ще има 22 паралелки. По 2 ще бъдат разкрити за ученици след завършено основно образование в СОУ, за I-ва степен на професионална квалификация след 8 клас и за вечерна форма на обучение в професионални гимназии. Предвиждат се и 6 паралелки за задочно обучение.

През тази година в Шуменско 15 деца със специални образователни потребности ще завършат основното си образование, като Машка Крумова - ст. експертът по професионално образование в РИО обясни, че тези ученици са насочени към подходящи за тях учебни заведения.
План-приемът за следващата учебна година не се различава съществено от този за настоящата, която започна с 39 утвърдени паралелки, от които обаче нереализирани са 3.

През следващата учебна година в три от учебните заведения в областта ще бъдат разкрити 3 нови професионални паралелки - „Дизайнер" в ПГСАГ-Шумен, „Агроеколог" в ПГССХТ-Шумен и „Сътрудник в малък и среден бизнес" в СОУ „Св. Паисий Хилендарски"-Върбица.