Отмениха присъдата за смъртта на Елица, нямало тайно заседание
Отмениха присъдата за смъртта на Елица, нямало тайно заседание / Радка Минчева, архив

Варненският Апелативен съд отмени присъда на разградските магистрати по делото за смъртта при катастрофа на 23-годишната Елица Колева.

Решението на Окръжен съд-Разград за приятеля на загиналото момиче – 25-годишният Андрей Андреев - бе условно наказание от 2 години и 8 месеца години лишаване от свобода със срок на отлагане 5 години, както и отнемане на свидетелството за управление на МПС за 2 години. Присъдата е протестирана от Окръжна прокуратура-Разград, в съдебната зала прокурор Антония Донева настояваше за ефективно наказание и отнемане на книжката за по-дълъг период. Обжалвани са и роднините на загиналата млада жена със същите искания.

Съдът във Варна обаче не е гледал делото по същество, тъй като е установил процесуално нарушение. Според втората инстанция в съдебния протокол „е налице съществена непълнота относно възможността за установяване на обстоятелствата проведено ли е тайно съвещание на съдебния състав, обявена ли е била публично присъдата и дадени ли са разяснения за реда и срока на обжалването й.“

На това основание присъдата е отменена и делото върнато за ново разглеждане.

Катастрофата стана на 6 декември 2013 г. на ул. „Княз Борис” в Разград близо до магазин „Терамаркет”. Колата – марка „БМВ”, взета от подсъдимия от негов сродник – се движела на мокър път със скорост 80,35 км./ч., когато Андреев изгубил контрол над нея. Возилото първо се ударило в контейнер край пътя, а после в дърво, около което се увило. Първите минути след инцидента пътничката до шофьора – 23-годишната Елица Колева – била жива, но с тежки травми, Андреев опитал да я измъкне от там, но краката й били заклещени. Случайно преминаващ медицински екип спрял да окаже помощ, но само констатирал смъртта, нараняванията по главата и тялото били несъвместими с живота. Счупена челюст имал и водачът, не е пострадала пътничка от задната седалка.