Асеновград залага бюджет от близо 37 милиона лева
Асеновград залага бюджет от близо 37 милиона лева / снимка: dariknews.bg/архив

Бюджетът на община Асеновград за 2015 г. залага най-много средства за капиталови разходи и образование, съобщиха за Дарик от общината.

Финансовата рамка е в размер на близо 37 млн. лв., което е с около 3 млн. по-малко в сравнение с 2014 г., защото голяма част от европроектите вече са изпълнени, съобщи за Дарик председателят на Общинския съвет д-р Светлозар Шуманов.

17,5 млн. лв са приходите от делегирани от държавата дейности и над 19,2 млн. лв са собствени приходи. Най-голям дял в бюджета имат капиталовите разходи в размер на 16,5 млн. лв и образованието с 14,6 млн. лв. За социално осигуряване са предвидени 2,5 млн. лв и за здравеопазване - малко над 820 000 лв от бюджета.

По време на общественото обсъждане на финансовата рамка съветниците от БСП Енко Найденов и Крум Марков предложиха приоритетни обекти за общината да бъдат реконструкцията на общинския пазар, пешеходната инфраструктура и изграждане на два паметника - на Христо Ботев и на загиналите асеновградчани във войните през ХХ век.

Кметовете на селата Боянци и Леново поискаха да продължат строително-ремонтните дейности в двете селища и да се предвидят още средства за асфалтиране на улици и изграждане на два канала и една подпорна стена в Леново.

Присъстващи граждани предложиха да се облагородят междублокови пространства и да се асфалтират улици в кварталите Запад и Изток, да се премахне кръговото кръстовище на пазара и да се постави там светофарна уредба, а пешеходните пътеки да се осветят.

Кметът на общината д-р Емил Караиванов обясни, че експертите от администрацията ще разгледат всяко едно от предложенията, за да бъдат включени в инвестиционната програма за 2015 г.

Бюджетът на община Асеновград ще се разглежда от Общинския съвет на сесията на 18 февруари, допълни председателят на местния парламент д-р Шуманов.