Ретроспективна изложба на Никола Кюлевчелиев в Добрич
Ретроспективна изложба на Никола Кюлевчелиев в Добрич / ХГ - Добрич

Ретроспективна изложба на Никола Кюлевчелиев се открива от 18.00 ч. в зала № 1 на Художествена галерия - Добрич. Представени са карикатури и шаржове на автора от различно време, публикувани в местни вестници, както и няколко живописни платна.

Никола Кюлевчелиев е юрист, но рисуването за него е нещо много повече от хоби, споделя неговият син Георги Кюлевчелиев, който е инициатор за изложбата. Роден е през 1914 г. в Шумен, където е първата му изява като художник. Завършва висше образование в Юридическия факултет на Софийския университет. През 1944 г. е мобилизиран на турската граница, участва в I-ва фаза на Отечествената война като батареен офицер, а през 1945 г. е награден с Орден за храброст IV степен, II клас.

След 1956 г. работи две десетилетия в региона, част е от адвокатски колективи на Добрич и Генерал Тошево. Участва активно в обществения живот. Има девет самостоятелни изложби на различни теми с карикатури и шаржове и участва в дванадесет художествени изложби на национално и регионално ниво.
Председател е на читалище „Светлина" в Генерал Тошево, председател и хорист на смесен хор „Добруджанска песен". В продължение на 7 години е редактор на местния вестник.
Никола Кюлевчелиев е проектирал и реализирал декори за различни постановки за драматичния и сатиричен състав при читалището, правил е графичното оформление на дните на „Хумора и сатирата" в града. През 1984 г. се открива негова юбилейна самостоятелна изложба.

Носител е на множество награди за самодейно изобразително изкуство: златни и сребърни значки от различни години. Умира на 25 октомври 1994 г. През 2014 г. по случай 100 г. от рождението му и 20 г. от смъртта му в Клуба на архитекта във Варна бе открита ретроспективна изложба.

Експозицията в Добрич ще продължи до 18 февруари 2015 г.